Eltnt zek nyomban
Az els babatelek elksztse remek alkalom arra, hogy az egsz csald (jbl) rbredjen, milyen csodlatos ze van a burgonynak, a cklnak, a sttknek, a srgarpnak nmagban, mindenfle fszerezs, zfokoz, szs nlkl. s milyen vltozatosan tvzhet egymssal az a nhny alapanyag! Ki gondoln pldul, hogy a sttk s a ckla egyttesbl finom bbiital, a ckla s a szeldgesztenye kettsbl pedig fantasztikus pr kszthet? Vagy nevezzk inkbb fzelknek? Nos, ez az elnevezs nem egszen llja meg a helyt, hiszen fzsrl ltalban nincs sz. A recept-sszelltsunkban lthat telek mindegyike nyersanyagkml eljrssal kszlt. Vagyis nem ss vzben fztk a felaprtott zldsgdarabokat, hanem stben, hjban stttk, proltuk, egyedl a cklnak volt szksge csaknem ktrs fzsre – persze szintn hjastl, hogy rtkes tpanyagai, vitaminjai ne vesszenek krba.
Fontos!
Anyatejes babknak szoptats utn knljuk az els falatokat. Soha ne erltessk az evst! Egyszerre csak egy j alapanyaggal ismertessk meg, a kvetkezvel pedig vrjunk ngy-t napig. Azrt van szksg vatossgra s fokozatossgra, mert gy knnyen szrevehetjk, ha a baba allergis valamelyik zldsgre vagy gymlcsre. Ha vratlanul szkrekedse, hasmense lesz, nem kell tallgatnunk, melyik tel okozza.
Kezd telek
Olyan zldsgekkel, gabonaflkkel s gymlcskkel knljuk a babt elszr, amelyek a tapasztalatok szerint ritkn okoznak allergit. Ezek a kvetkezk: burgonya, srgarpa, alma, szeldgesztenye, sttk, ckla, zabpehely, kukoricadara, rizs. Kevsnek tnik? Pedig nem az! A csecsemnek mg nincs szksge ennl nagyobb vltozatossgra.
Burgonya: alaposan megmossuk, majd 200 Celsius-fokos stben harminc percig stjk. Vlasszunk srga hj fajtt, pldul Ellt, mert csodlatosan puhra, krmesre sl, villval is knnyedn sztnyomhatjuk. A megsttt krumplit kettvgjuk, kiskanllal kikanalazzuk a belsejt. Ezt kapja a baba! Az a legjobb, ha egy kis anyatejjel keverjk ssze, de az is lehet, hogy sztnyomva, magban is szvesen eszi.
Sttk: megmossuk, ngyfel vgjuk, majd 200 Celsius-fokos stben hsz-harminc perc alatt puhra stjk. Ettl kezdve ugyangy kszl, mint a burgonya.
Alma: knlhatjuk nyersen, almareszeln ppestve. Megsthetjk hjastl (200 Celsius-fokon hsz perc), majd ugyangy kikanalazzuk, mint a krumplit vagy a tkt. gy egszen ms lesz az ze!
Gesztenye: Proljunk puhra kevs vzben, fed alatt nhny szem hmozott, mirelit szeldgesztenyt. Nyomkodjuk szt, s fzlevvel vagy anyatejjel keverve knljuk.
Srgarpa: csavarjuk fliba az alaposan megmosott srgarpt. Sssk 200 Celsius-fokon fl rn t. Hzzuk le a hjt, majd turmixoljuk ssze egy kis anyatejjel.
Rizs: (vagy kukoricadara, zabpehely): Fzznk puhra kt evkanlnyi rizst krlbell tizent perc alatt, ntsk le rla a vizet, majd turmixoljuk ssze a rizst nmi anyatejjel.
Kt nyersanyagbl
Ha az els prblkozsok kedvez fogadtatsra talltak, folytassuk a kvetkez prokkal:
Alma-sttk ital: Kt evkanlnyi sltalmappet s ugyanennyi sttkppet egy deci forralt s lehttt vzzel vagy anyatejjel sszeturmixolunk. Prvltozat: fele-fele arnyban, sszesen egy tescssznyi mennyisgben keverjk a megsttt sszetevket, s anyatejjel vagy forralt vzzel hgtjuk.
Ckla-sttk ital: Kt-hrom szeletke hmozott, ftt cklt kt evkanl sttkpppel s egy deci forralt vzzel vagy anyatejjel turmixolunk ssze.
Srgarpa-alma ital: Ngy-t karika hjban slt rpt s kt evkanl almakomptot sszeturmixolunk egy deci komptlvel vagy anyatejjel. Az almakompt ebben az esetben meghmozott almaszeletek prolst jelenti egy-msfl deciliter vzben.
Tipp: a bbiitalokat kifel hajl perem, vastag fal vegpohrbl vagy manyag bgrbl knljuk, ne cumisvegbl! Mivel tartalmas italokrl van sz, ftkezsknt is adhatjuk.
Gesztenys krumplipr: az "egy alapanyagos" bekezdsben lertak szerint elksztjk, majd egyenl arnyban sszevegytjk a hozzvalkat.
Zabpehelyksa almval: Hrom-ngy evkanl zabpelyhet fl rra beztatunk, majd vzzel vagy lefejt tejjel srre fznk. Az almt meghmozzuk, majd nyersen lereszeljk, s a langyosra hlt zabpehelyksba keverjk.
Alms gesztenyepr: A hmozott, prolt almaszeleteket sszeturmixoljuk kevs fzvzzel s t-hat szem gesztenyvel.
Tipp: Szni, cukrozni semmit sem kell! Ezek az alapanyagok eleve desksek.
Hrom nyersanyagbl
A harmadik sszetev lehet kt zldsghez vagy gymlcshz trstott kukoricadara, zabpehely vagy rizs, esetleg egy-kt kvskanl olaj. gy kalriadsabb tehetjk a ppet, elsegthetjk a nvnyi fehrjk s az A-vitamin hasznosulst. A dart, rizst, zabpelyhet vzben fzzk meg, mieltt a sttkkel, rpval vagy cklval, almval sszekevernnk. |